Hujšanje pri moških

So moški sploh lahko debeli in zato potrebujejo hujšanje? Tako vprašanje zveni čudno, kajne? Seveda so debeli ter predebeli in potrebujejo hujšanje, saj epidemija debelosti ne dela razlik, a če primerjate mnenja moških in žensk o lastni debelosti ter potrebi za hujšanje, boste zlahka ugotovili, da imajo ženske večinoma več težav s svojo debelostjo. Nedavna raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da je pretežkih ali debelih 65% moških (do 40 leta starosti), medtem ko je pretežkih ali debelih le 56% njihovih vrstnic, s starostjo pa se ta razlika le še povečuje.

Zanimivo je, da moški sebe ne dojemajo kot jih kažejo statistični podatki. Različne raziskave so pokazale, da od 25% do 43% moških, ki so pretežki ali debeli, zase misli da nimajo težav s telesno težo, zato na hujšanje sploh ne pomislijo. Mlajše generacije moških pa pravzaprav prisegajo na hujšanje, saj je tudi za njih pomembno, da si ne zakrivajo oči pred debelostjo, kajti maščevje okrog pasu, tipična moška oblika debelosti, je povezana z značilnimi civilizacijskimi boleznimi, kot je zmanjšana občutljivost na inzulin, diabetes tipa 2 in srčno-žilna obolenja.

Dobra novica za moške je, da je hujšanje za njih lažje kot ženskam. Seveda to velja na splošno in ne za čisto vsakega moškega na tem svetu. V nekaterih primerih, zakaj je hujšanje za večino moških lažje, je marsikateri pripadnici ženskega spola popolnoma nedoumljivo in nedosegljivo. Lažje hujšanje je pač pogojeno s spolom.
Prvi razlog, zakaj je hujšanje za moške hitreje in lažje, je povsem biološki: moški imajo večjo mišično maso kot ženske. Ker je količina mišične mase eden od bistvenih dejavnikov, ki vplivajo na višino bazalnega metabolizma, oziroma ker so mišice največji porabnik energije v telesu, moški v enakih okoliščinah porabijo več kalorij kot ženska. In to ne velja samo za aktivno telesno udejstvovanje, celo v spanju moški porabijo več kalorij kot ženske. Za to, da imajo moški večjo mišično maso, je najbolj zaslužen hormon testosteron, moški spolni hormon, ki moškim omogoča, da bodo, če bodo ustrezno prehranjeni trenirali z utežmi, tudi hitreje in lažje kot ženske pridobivali dodatno mišično maso, kar še dodatno poveča njihovo sposobnost porabe energije. Poleg tega so moški običajno težji, premikanje in vzdrževanje 90 kilogramskega telesa zahteva več energije kot premikanje in vzdrževanje 60 kilogramskega telesa, kar je še eden faktor za hitrejše hujšanje pri moških.

Telesna sestava moških in žensk se razlikuje tudi v odstotku telesne maščobe. Za moškega se normalen odstotek telesne maščobe giba okrog 12 do 15 odstotkov, za ženske pa je običajno, če imajo od 20 do 25 odstotkov telesne maščobe. Estrogen, ženski spolni hormon, skrbi tudi za to, da se več zaužite hrane spremeni v maščobne zaloge. Pri ženskah je višji odstotek telesne maščobe smiseln zato, da telo lahko vzdržuje otroka med nosečnostjo, dandanes se nam sicer vsaj v zahodnem svetu ni več bati lakote, a naša telesa so glede tega še zelo prvinska in zaloge maščob nastajajo kot zaloga za slabe dni, ko hrane morda ne bo na voljo v izobilju. Moškim je hujšanje pač lažje kot ženskam, predvsem zaradi evolucijskega razvoja in konstitucije, ki ženskam hujšanje naredi mukotrpno opravilo.

Več nasvetov o hujšanju si preberite na http://shujsajmo.si