Izumiranje vrst skozi zgodovino

Najbolj znano izumrtje v zgodovini Zemlje je verjetno izumrtje dinozavrov. Vendar pa je vzrok za obstoj dinozavrov v enem še bolj množičnem izumrtju. Pred 250 milijoni let naj bi namreč nenadoma izumrlo kar 95 % živih bitji, živečih v morju, ter 70 % kopenskih živali. Vzrok tega množičnega umiranja še ni znan, vendar ga večina strokovnjakov povezuje z vulkansko aktivnostjo. Kot posledica tega, so se razvili dinozavri, ki so potem več kot 150 milijonov let gospodovali Zemlji.

Kako pa so izumrli dinozavri?

Po dolgem raziskovanju sta Walter Alvarez in njegov oče, Luis Alvarez postavila pred kratkim potrjeno hipotezo, da je izumrtje dinozavrov 66 milijonov let nazaj povzročil 10 – 15 kilometrov velik komet ali asteroid, ki je trčil z Zemljo. Krater na Jukatanu, ki ga je povzročil trk z asteroidom je širok kar 180 kilometrov. To vesoljsko telo naj bi bilo odgovorno za izumrtje več kot polovice takratnih življenjskih oblik, med drugim tudi za dinozavre. So pa trk preživeli daljni predniki ljudi, ki so bili na tisti točki majhni sesalci.

Taki dogodki so le še en dokaz kako majhna in nemočna je Zemlja in njeni prebivalci v primerjavi z veličino vesolja in močjo narave.