Konec sveta

Nobena stvar ni večna. Tega se ljudje dobro zavedamo in se zato že od začetka svojega obstoja sprašujemo, kako se bo končal svet, kot ga poznamo. Konec sveta ali apokalipso napovedujejo že od začetka človeštva. Prvič naj bi se, po napovedi judov, svet končal že med leti 66 in70 našega štetja. Teorije o zlovešči prihodnosti se širijo čez zgodbe, vere…
Že od nekdaj so priljubljeni filmi in knjige, ki govorijo o temačni prihodnosti. Zgodbe o koncu sveta so med drugim tudi v Bibliji; na primer zgodba o Noetu in tem kako je svojo družino in zemeljske živali reševal pred vesoljnim potopom, torej o tem kako so reke in morja poplavile celo Zemljo.
Konec sveta velikokrat povezujejo z vero. Jehove priče so na primer na podlagi teorije o vesoljnem potopu, konec sveta napovedale za leto 1874. Ko se to ni zgodilo so datum konca sveta prestavljali na leto 1878, 1914 … (M. A. H., 2012)
Ena od simbolično precej točnih napovedi je zapisana v Zadnji knjigi svetega pisma, kot zgodba o štirih jezdecih apokalipse. Zgodba se odvija v štirih zaporednih dneh. Prvi dan prijezdi jedec na belem konju, ki ima v rokah lok, ki ponazarja nasilje. Naslednji dan pride jezdec na ognjeno rdečem konju. Ta ima v roki meč. Njegov namen je, da iz Zemlje odvzame mir, torej ponazarja vojno in nasilje. Sledi jezdec črnega konja, ki ima v rokah tehtnico. Zanj verjamej, da ponazarja lakoto, kot posledico vojne, ki jo je povzročila vojna. Na zadnji dan pa pride mrtvaško bel konj. Jezdi ga Smrt, s sabo pa prinaša Podzemlje. Verjamejo, da je zadnji jezdec samo kombinacija prejšnjih, torej gre le za nadaljevanje vojne in lakote, zraven pa prinese še bolezni in druge ‘nadloge’. (GotQuestions, datum neznan)

Štirje jezdeci apokalipseVeliko skrbi je povzročilo tudi leto 2000 oziroma ti. Milenijski hrošč. Računalniški sistemi naj bi prenehali delovati, kar bi pomenilo veliko paniko in zmedo, saj si ljudje že takrat niso morali več predstavljati svojega življenja brez tehnologije. (M. A. H., 2012)
Eno največjih norij in obdobji čiste panike pa je gotovo zaznamoval 21. december 2012. Takrat naj bi se po majevskem koledarju namreč zaključil svet. Obsedenost s to teorijo je zajela cel svet, ki je živčen pričakoval konec sveta. Ta se seveda ni zgodil, saj so pozneje ugotovili, da je bila celotna zgodba o letu 2012 plod napačnega razumevanja majevskih prerokb. Pradavni majevski koledar namreč pokriva obdobje 5125 let. To obdobje se je končalo v letu 2012, kar pa je zaznamovalo zgolj konec starega cikla ne pa tudi konca sveta. ((nam), 2012)
Vse te teorije imajo glavno skupno točko, ki je brezmiselna norija večine sveta.